Missie: Mozambique

In dit dilemmaspel zul je de missie van het Rode Kruis tijdens de natuurramp in Mozambique herleven. Je stapt in de schoenen van een Noodhulp Coördinator en zal voor meerdere dilemma’s komen te staan. Je zult gaandeweg lastige keuzes moeten maken die grote gevolgen hebben voor de missie én mensenlevens. Heb jij het in je om onder druk de juiste beslissingen te nemen? Daar gaan we nu achter komen!

Wat is de situatie?Cycloon Idai raast over Mozambique en zorgt in en rondom de stad Beira voor veel verwoesting en slachtoffers. Geschat wordt dat 90% van de stad is beschadigd of verwoest. Veel mensen zijn plotseling dakloos, hebben geen toegang tot medische hulp, sanitair, schoon drinkwater en voedsel. Daarbij zijn er nog veel slachtoffers die uit het rampgebied geëvacueerd moeten worden en ook zij hebben dringend medische hulp nodig.


Wat is jouw rol?Jij stapt in de schoenen van de Noodhulp Coördinator van het Rode Kruis. Het is jouw taak om de noodhulp voor deze natuurramp in goede banen te leiden. Jij moet nu keuzes maken die niet makkelijk zijn. Want elke keuze die je maakt heeft grote gevolgen. Jouw missie begint al 3 dagen voor de ramp zich voltrekt. Je bent in de hoofdstad Maputo en volgt het nieuws op de voet.

Nog 3 dagen tot de storm

1
image

Jouw missie begint nu

Volgens de voorspellingen is er 50% kans dat er een cycloon over Beira in Mozambique zal razen. Als dit gebeurt zijn de gevolgen niet te overzien. Overstromingen zullen voor veel verwoesting zorgen en talloze slachtoffers maken.

Nog 2 dagen tot de storm

Volbreng eerst dilemma 1

Nog 2 dagen tot de storm

2
image

Hulpgoederen ter plekke

Je hebt een kleine voorraad hulpgoederen in de hoofdstad Maputo. Je kunt ze nu laten komen met het gevaar dat het vervoer in het noodweer terechtkomt, of juist later met gevaar voor onbegaanbare wegen.

4 dagen na de storm

7
image

Aankomst in de chaos

Je bent net aangekomen bij het rampgebied. Er zijn veel mensen die direct medische hulp, onderdak, voedsel en schoon drinkwater nodig hebben. Maar wie heeft als eerste hulp nodig? En wat is er allemaal nodig?

8 dagen na de storm

11
image

Schoon drinkwater

Het Rode Kruis repareert waterpompen omdat schoon drinkwater een eerste levensbehoefte is. Per gerepareerde pomp rekenen we uit of er voldoende drinkwater is voor iedereen in de omgeving.

10 dagen na de storm

13
image

Budgetteren

Er zijn veel belangrijke dingen die gedaan moeten worden. Daar is geld voor nodig. Voor de eerste dagen is er genoeg geld, maar het budget is nog onzeker en je moet hier voorzichtig mee omgaan.

11 dagen na de storm

14
image

Plotselinge cholera-uitbraak

Er is een plotselinge cholera-uitbraak in een van de sloppenwijken. Je hebt slechts één team dat is gespecialiseerd in het aanleggen van watervoorzieningen en sanitair. En zij leggen nu wc’s aan in de noodopvang van het Rode Kruis waar nu nog maar weinig mensen zijn.

90 dagen na de storm

93
image

Wederopbouw van Beira

90 dagen na de ramp zijn er nog altijd honderdduizenden mensen dakloos. Je wilt deze mensen zo snel mogelijk een nieuw onderdak geven, maar een meer structurele oplossing kost tijd en geld.
logo
#watzouikdoen

Start jouw missie in Mozambique

Jouw missie staat op het punt van beginnen. Vul je naam en e-mail in.